Toledo

Al meer dan veertig jaar zit deze stad in mijn hoofd. Dat komt door “Het vijfde zegel”, een prachtig boek van Simon Vestdijk over de schilder El Greco in Toledo. Met zijn samenleving van drie culturen:  joods, katholiek en islam. Ik heb het boek meerdere keren gelezen en afgelopen zomer (2019) was het zover. We reden Toledo binnen.

 

Met het schilderij van El Greco voor ogen fietsten we over de stenen Taagbrug de stad in. Verderop zagen we heerlijke straatjes (tegen de zon beschermd met grote witte lappen) Islamitische koepels, kerken en synagogen. In Toledo hebben deze religies in vrede met elkaar geleefd. De moskeeën en synagogen staan echter niet op het schilderij van El Greco, terwijl ze er wel waren. Die zagen zijn katholieke opdrachtgevers liever niet op het schilderij.

 

View of Toledo - El Greco
View of Toledo - El Greco

In mijn drie schilderijen probeer ik een aantal aspecten weer te geven.

De laatste zonnepracht verdwijnt in het Westen terwijl schemering de stad omsluiert. De stroomversnelling in de Taag probeer ik in een paar blauwe puzzelstukjes te vangen.

 

 

In bovenstaand werk heb ik geprobeerd wat meer architectuur te plaatsen met de dominante burcht  Escorial. Ik hoop dat de hitte van de dag in dit werk zit.

 

 

In dit schilderij trekken stadsmuur en bomen de aandacht. De witte platanen langs de promenade en cipressen in de verte. Het geel zat me nog hoog, omdat we veel bloeiende brem tegenkwamen.

 

 

Bezoek in Toledo in ieder geval het huis van El Greco, het huidige museum. Het is alsof je in het boek van Vestdijk loopt.

 

En bewonder  enorme schilderij “de begrafenis van graaf Orgaz” in de Santo Tomé kerk. Een lange mierenrij Aziaten wijzen je wellicht de weg.